Materiales en castellano

El conflicte palestí-israelià ha tornat a ser portada de diaris i telenotícies, i amb ell sonen moltes paraules: Gaza, Hamàs, pau, treva, guerra, ocupació, camps de refugiats, colons, el Mur, Al-Fatah, Yihad, Likud, ACNUR, Estats Units d'Amèrica, Líban, Iran, etc. Com en tots els conflictes polítics de llarga durada, res no té una fàcil explicació, doncs la realitat mai no pot definir-se mitjançant paraules, sigles o bé frases senzilles. I molt menys a través de la divisió simplista entre Orient i Occident, entre jueus i musulmans, entre demòcrates i terroristes, entre "bons i dolents", ... com molt sovint els títulars mediàtics o alguns polítics volen fer-nos creure.

Les raons històriques i la realitat política i quotidiana actual del conflicte són un calidoscopi on tothom sembla tenir raó. Uns reclamen el dret a tenir un Estat que els protegeixi com a jueus; els altres reclamen que aquest dret no vulneri els seus drets com a palestins. Uns reclamen el dret a que aquest Estat tingui un territori; els altres que aquest no es construeixi a base de robar-los el seu. Uns reclamen seguretat i benestar; els altres que aquesta seguretat no es defensi a base d'ocupació militar i de l'estrangulament polític i econòmic del poble palestí. D'altres diuen que el conflicte palestino-israelià no es pot resoldre sense solucionar les relacions internacionals entre el món àrab i occident, especialment entre Iran/Irak i Estats Units. D'altres que és un conflicte territorial entre l'Estat d'Israel i uns pocs terroristes musulmans. Davant de totes aquestes veus, la negociació (les reiterades negociacions) ha acabat veient-se, massa vegades, com la renúncia o la imposició d'una d'aquestes raons, i per tant, motiu suficient per a què fracassi.

La situació és certament molt complexa i no pot reduïr-se a veritats absolutes. Però sí que podem mirar d'entendre el què, el com i el per què de les accions i les declaracions que veiem als mitjans de comunicació sobre aquest conflicte.

Febrer de 2009