ESTILS DE VIDA I HÀBITS ALIMENTARIS

A priori, caldria definir allò que es podria anomenar un estil de vida amb uns hàbits alimentaris equilibrats i coherents per a tothom; ho anomenarem

7 grups al dia durant 7 dies

Grup
Productes
Si cada dia prenem en els menjars 1 o 2 aliments de cada un dels 7 grups, la nostra alimentació serà equilibrada, són 7 grups òptims en una correcta nutrició. Els millors menjars no són els més cars, sinó aquells que proporcionen nutrients imprescindibles pel desenvolupament i bon funcionament de l'organisme. Una bona nutrició i correcta és: un augment de les defenses contra les malalties; crear alegria i satisfacció i optimisme personal; afavoreix el treball intel·lectual, augmentant el rendiment dels escolars.
1
Llet, formatges i iogurt
2
Peix, carn magra i ous
3
Fruits secs
4
Verdures
5
Fruita
6
Pa, cereals i sucre
7
Oli i mantega

Considerem que la sintetització d'aquest quadre, és la mínima informació però alhora més completa per a comprendre els elements necessaris dins la nostra alimentació. Aquest quadre només és aplicatiu en la nostra cultura, en el nostre estil de vida, ja que cada realitat mundial és diferent i pot atendre altres necessitats divergents o coincidents.

Però, tot sovint el nostre estil de vida no ens permet seguir aquests consells, determinades persones realitzen els seus àpats fora de casa, tal com alguns estudiants que es poden quedar en el menjador de l'escola, el qual sovint no segueix aquestes recomanacions. Les persones adultes, amb la societat accelerada que viu no es para a pensar aquestes conseqüències a llarg termini, ja que una mala alimentació provoca cansament, dolors gàstrics, mala digestió dels àpats, mal humor,... que ens aturen del nostre ritme de vida, la nostra societat no accepta que la societat s'aturi, que no sigui productiva.

Aquí és on els humans fem l'error d'accedir a la farmàcia quan un d'aquests efectes sorgeixen en nosaltres, sense pensar que la solució està en nosaltres mateixos. Els complements vitamínics i minerals, els quals des del punt de vista científic tenen una base molt pobra, generalment, la gent es pren aquests complements en èpoques que es troba baix de forces i pensa abans en la farmàcia que en seguir una dieta adaptada al seu ritme de vida (treball, horaris dels àpats,...) i al seu organisme (volum corporal, altura, grossor dels ossos,...) -(afirmat per Javier Ibáñez, especialista del Centre d'Investigació i Medicina de l'Institut Navarro de l'Esport)-. Podríem parlar d'un efecte psicològic en les persones que ho prenen, també anomenat Efecte Placebo (el qual, explica que quan ingerim un producte que no altera cap funció del nostre organisme, però psicològicament nosaltres pensem que sí, els efectes són com si realment ens estigués influint). Això no vol dir que aquests complements vitamínics puguin esdevenir inútils i no realitzin realment cap efecte en la nostra salut, sinó que són el substitutori perfecte per a la gent que no vol accedir a seguir una dieta adaptada, com hem dit anteriorment.

 


ÍNDEX