FITXA TÈCNICA

Direcció: Ken Loach
Guió: Paul Laverty
Duració: 110 min.
Nacionalitat: Regne Unit
Any de producció: 2000
Repartiment: Pilar Padilla (Maya), Adrien Brody (Sam), Elpidia Carrillo (Rosa), Jack McGee (Bert), George Lopez (Perez).

Sinopsi: Maya ha deixat a la seva mare a Cuernavaca per passar als Estats Units. Després de diverses peripècies, ella arriba a Los Ángeles on viu des de fa temps la seva germana Rosa. Enèrgica i decidida, Maya troba un primer treball de cambrera en un bar de nit gràcies a Rosa, empleada en una empresa de neteja. Maya es troba al mig d'un exèrcit de treballadors de totes les nacionalitats que treballen durant la nit en els despatxos dels edificis de Los Ángeles. Ella descobreix les condicions en les quals treballen els immigrants que no tenen els papers en regla. Una trobada amb Sam, un apassionat activista nord-americà, és decisiva per a que comencin una campanya de lluita contra els seus empresaris. Però aquesta lluita els posa en perill de perdre el seu sustent, amenaça a la seva família, i suposa per a elles el risc de ser expulsades del país. Pan y Rosas és una pel·lícula al voltant de com les comunitats més marginades de Los Ángeles s'atreveixen a enfrontar-se amb els seus responsables contra tots els elements.FITXA DIDÀCTICA

1. OBJECTIUS PEDAGÒGICS


2. CLAUS DE TREBALL PER AL PROFESSORAT

El tema fonamental que planteja aquesta pel·lícula és el de les condicions laborals de les treballadores i els treballadors immigrants d'un país del sud com Mèxic en un del Nord, com EEUU, i el de la lluita per organitzar-se i defensar els seus drets i una vida digna. Després del procés d'empobriment de les poblacions de molts països del sud, una gran quantitat de persones es veuen obligades a desplaçar-se cap al nord buscant treball. És tracta de mà d'obra barata les condicions d'il·legalitat de la qual permeten la seva explotació.

Aquesta pel·lícula, analitzada des d'un punt de vista de les relacions Nord-Sud, ajuda a entendre bona part de les migracions de persones dels països del sud cap als països del nord buscant treball. La situació retratada en la pel·lícula en el cas de Mèxic-EEUU podria traslladar-se perfectament cap a Turquia-Alemanya o Marroc-Espanya.

Alguns dels temes que poden plantejar-se a partir de la pel·lícula són:


3. ELEMENTS DE DEBAT

¿Què significa el lema "Pan y rosas"?

El 8 de març de 1909, més de quinze mil treballadores van manifestar-se pels carrers de Nova York exigint "Pan", és a dir, millors condicions de treball, jornades més curtes, millors salaris, equitat en la paga, i "Rosas", que significava la conquesta d'una vida plena, plena de bellesa i alegria.

Varen ser violentament reprimides per la policia, però la seva lluita va quedar consagrada a partir de 1910, quan Clara Zetkin va proposar l'establiment del Dia Internacional de les Dones, que se celebra des de llavors.
Des d'aleshores, el símbol d'una barra de pa i la rosa representen la lluita de les dones per un món millor. En el món angloparlant existeix un himne de les dones anomenat "Pan y rosas", que diu el següent, en una traducció lliure al castellà:

Pan y rosas

Conforme venimos marchando,
marchando
en la belleza del día
un millón de oscurecidas cocinas
un millón de talleres sin encender
son tocados por la súbita luminosidad
de un sol radiante que estalla
cuando la gente nos escucha cantar
¡Pan y rosas!, ¡Pan y rosas!

Conforme venimos marchando,
marchando
luchamos también por los hombres,
pues son nuestros hijos i nosotras,
nuevamente, sus madres.

Nuestras vidas, del nacimiento hasta el fin, no se disolverán en sudor.
los corazones también mueren de inanición,
como mueren nuestros cuerpos.
¡Dennos pan, pero también dennos rosas!
Conforme venimos marchando,
marchando

Nuestros cantos reflejan el grito angustiado
de un incontable número de mujeres que murieron demandando pan.
Sus espíritus apesadumbrados poco supieron del amor, de la belleza, del arte.
Es verdad, luchamos por el pan. ¡Pero luchamos también por las rosas!

Conforme venimos marchando
marchando
traemos con nosotras días mejores.
Cuando nosotras nos levantamos se levanta la sociedad entera.
Ya no más división entre quienes trabajan y quienes tienen derecho al ocio:
Diez muriendo de agotamiento para que uno repose.
Llegó ya el momento de compartir las glorias de la vida:
¡Pan y rosas!, ¡Pan y rosas!

 

Anterior
Índex