ÉS BO O DOLENT ENDEUTAR-SE?

 

Moltes vegades no tenim idees prou clares sobre el paper del crèdit en l'economia. Anem a comprovar-ho.

Contesta la teva opinió davant d'aquesta pregunta:

És millor o pitjor endeutar-se molt?

Una vegada contestada la pregunta, estudia aquests dos casos:

  1. La Vespino que tenia cada vegada m'agradava menys i vaig decidir comprar una nova moto. Per això vaig demanar un crèdit al banc de 500.000 ptes.
    Tret de presumir, faig, més o menys, el mateix que amb la vella Vespino. I això de presumir, en els últims temps, tampoc està tan clar. Us contaré el que m'ha passat: les despeses (assegurança obligatòria, benzina, reparacions) de manteniment han augmentat molt. Quan la vaig comprar tenia un contracte eventual i ara se m'ha acabat. Entre les despeses i els rebuts del banc hem gasto tota la paga, i encara no en tinc prou i tinc que fer qualsevol feina per treure uns duros. No tots els mesos puc pagar el rebut amb el que el banc (molt amablement espera a cobrar quan pugui, però entre tant em carrega uns interessos encara més alts). En definitiva, pagant la moto no en tinc ni per posar benzina, i cada vegada la trec menys al carrer per estalviar benzina.

  2. A casa gastem vora de 130.000 pessetes els mesos que fa fred, en gas per a la calefacció. Un amic que té una empresa de projectes d'eficiència energètica m'ha dit que solament posant doble vidre a les finestres, un termòstat adient o aïllant bé algunes fugues de calor, ens estalviaríem un 40% del consum de gas. El cost de les obres seria d'unes 200.000 pessetes que hem podria finançar un banc. Jo estic d'acord amb el meu amic que per raons ecològiques hem d'estalviar energia, però no m'agrada gens endeutar-me amb el banc, sempre he pensat que és millor gastar només el que es té i no endeutar-se. No sé què fer.

Creus que és millor o pitjor endeutar-se?

Si la resposta és diferent en un cas o en un altre. Quin creus que és el criteri que et permet decidir el que és millor?

Potser aquest tercer cas t'ajudarà a trobar un criteri.

  1. Entre tres amics volem muntar una gestoria. Podríem portar les declaracions de la renda i la comptabilitat de diverses petites empreses i d'alguns familiars. Pels números que hem fet, donaria per al sou d'un de nosaltres i encara li quedaria temps per buscar nous clients, i ens donaria un petit marge de benefici. Aproximadament entre 30.000 i 50.000 pessetes mensuals. El problema és que per començar necessitem realitzar unes despeses per valor de 850.000 pessetes, que les tenim. Estem pensant si ens convé demanar un crèdit al banc que ens cobra un 16% d'interès. Què penses que hem de fer? Perquè?

Ara comprova si el teu criteri és el mateix que el dels teus companys, i escriu la conclusió que heu tret sobre si endeutar-se és bo o dolent.


Index
Següent