SARA, SARA!

Castellano

FITXA TÈCNICA INDICACIONS PER AL PROFESSORAT GUIA DIDÀCTICA FITXA DE TREBALL

FITXA TÈCNICA

Títol original: Sarahsarà
Direcció: Renzo Martinelli
Guió:
Maurizio d'Adda, Renzo Martinelli, Giulio Paradisi, basat en la història real de Sarah Gadalla Gubara i supervisat per l'escriptora guanyadora del premi Nobel Nadine Gordimer.
Producció: Raiuno, Instituto Luce, Martinelli Film Company International, Itàlia, 1993 Música: Mauro Pagani Fotografia: Fabio Cianchetti i Giuliano Giustini
Interpretació: Giulio Brogi, Kim Engelbrecht, Ciro Esposito, Denise Newman
Versió: doblada al català
Durada: 106 minuts

 

 


INDICACIONS PER AL PROFESSORAT

Sinopsi

Sara és una nena sud-africana, que a causa d'una lessió d'infància pateix una lleugera coixera. L'afició de Sara és la natació, és una gran nedadora amb excel.lents resultats a les competicions escolars, però ningú, excepte els seus pares, creu en ella. Un dia coneix Ciro, un xicot molt espavilat que convencerà un vell i desencantat entrenador de natació per tal que entreni la Sara i l'ajudi a fer realitat el seu somni: poder participar a la travessa Capri-Nàpols (35 km.) Dins l'aigua Sara s'allibera del seu hàndicap i es converteix en una gran nedadora, que amb 14 anys, aconsegueix el primer lloc femení en aquesta travessa.

Objectius pedagògics

Procediments

Actituds

 

 


GUIA DIDÀCTICA

La força del desig

El film parteix d'una història real, la de la nena sudanesa Sarah Gadalla Gubara, que a causa d'una lesió d'infància es queda coixa. Dins l'aigua Sara s'allibera d'aquest hàndicap i es converteix en una gran nedadora que l'any 1974 i amb 14 anys aconseguí el quart lloc absolut en la travessa Capri-Nàpols (35 km.) i el primer lloc femení.

Aquesta és una història de bons sentiments que vol sensibilitzar sobre els prejudicis envers les persones discapacitades fent una crida al legítim dret d'integració i igualtat. La història, ambientada a Sud-Àfrica, fa que al handicap físic s'afegeixin els conflictes racials, força simplificats, ja que el film va adreçat essencialment a un públic infantil. Aquesta és la primera obra cinematogràfica del realitzador italià Renzo Martinelli, que ja havia treballat per a televisió fent spots publicitaris i videoclips. L'escriptora i premi Nobel Nadine Gordimer va realitzar la supervisió del guió. Tot i que el cinema ha tractat en moltes ocasions temàtiques similars (1) amb la seva trama emotiva i el contingut social, Sara,Sara!, esdevé un producte atípic per diverses raons.

En primer lloc, en contraposició a la reflexió victimista habitual en films d'aquesta mena, aquesta història ens parla de superacions que han estat possibles gràcies a plantar cara al destí i a promoure actituds de solidaritat que permetin retrobar i legitimar les pròpies forces i transformar la impotència davant els destins adversos en accions positives.

En segon lloc, enfront del que és majoritari en moltes produccions, aquest film està vertebrat per la presència d'un personatge femení, una noia, que és la que travessa les portes del silenci i la marginació. El sol fet de fixar-se en les vivències socials, esportives personals d'una noia que, a més, no pretén convertir-se en heroïna sinó dur a terme un somni com el de poder competir nedant pel seu país, diu molt en favor del director i l'equip de guionistes. En tercer lloc, el film ofereix una visió de les conseqüències quotidianes de viure en una societat racista i de patir els efectes de la manca d'integració de les persones discapacitades en totes les activitats socials. Aquesta opció permet entendre els perfils de la intolerància i la força de les convencions que les sustenten. Perfils que també podem trobar en el nostre entorn i davant els quals moltes vegades continuem fent-nos l'orni.NOTA

(1) Mi pie izquierdo. Jim Sheridan,1989 A quien ama Gilbert Grape?. Lasse Hallstrom, 1993 Forrest Gump. Robert Zemeckis, 1994 El octavo dia. Jaco Van Dormael, 1996. (tornar)


Proposta d'activitats

El tema central del film és la força de voluntat i la constància de Sara per a realitzar els seus somnis malgrat els obstacles causats per a la seva disminució física i malgrat les reticències socials de la població blanca envers la seva comunitat (pertany a una família d'origen indi).

El film pot ser un instrument molt útil per afavorir el coneixement i l'acceptació de la identitat pròpia i aliena.

Valorar les dificultats que poden tenir les persones amb disminucions físiques per desenvolupar-se en un entorn no adequat a les seves limitacions.

Proposar discussions a partir d'aquells aspectes que afavoreixen la reflexió ètica dels /les alumnes:

Treballar amb les declaracions del director de la pel.lícula, Renzo Martinelli. Llegir-les i debatre si ha aconseguit els objectius que pretenia.

"Malgrat la penalització de la natura, qualsevol nen, qualsevol persona, pot fer alguna cosa millor que els altres; pot pintar, pot escriure, pot compondre música, nedar...Sara és disminuïda però aconsegueix nedar d'una manera extraordinària. Camina malament però no deixa petjades a l'aigua." "La meva intenció és que, la pel.lícula fins i tot el títol, amb la seva connotació de futur, sigui una invocació a l'esperança." "El meu film és la narració d'un doble hàndicap perquè la nena no ha d'imposar-se solament a causa de les seves característiques físiques sinó també perquè és negra en un país on manen els blancs."

 

 


FITXA DE TREBALL


De vegades les històries reals es converteixen en contes.
Sara, Sara! narra les vivències d'una nena doblement marginada. Per una banda pateix una disminució física; per l'altra, és índia en un país sotmès a la tirania dels blancs. Sara descobrirà que amb la força de voluntat i amb el suport dels amics i familiars es pot aconseguir qualsevol objectiu. I, efectivament, es convertirà en una campiona de natació a llarga distància.
L'origen d'aquest film fou un breu escrit redactat pel pare de Sara i que ell mateix va presentar a la productora RAI per fer-ne un film. El director, després de conèixer la Sara real, realitzà el guió definitiu d'aquest film, que fou supervisat per l'escriptora Nadine Gordimer, guanyadora del premi Nobel de literatura l'any 1991.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neix a Namíbia
Es trasllada a Sudàfrica
Viu a Ciutat del Cap
Participa a la cursa Capri-Nàpols 

 

 

 

 

 

American History X
Las cartas de Alou
Flores de otro mundo
Hatred (Odi)
Mississipi Masala
Rocco y sus hermanos
Saïd
Un verano en La Goulette
La vida es un largo río tranquilo

 

 


INICI