LA VIDA ES UN LARGO RÍO TRANQUILO

Castellano

FITXA TÈCNICA INDICACIONS PER AL PROFESSORAT GUIA DIDÀCTICA FITXA DE TREBALL

FITXA TÈCNICA

Títol original: La vie est un long fleuve tranquille
Direcció: Etienne Chatiliez
Producció: Charles Gassot, França, 1988
Guió: Florence Quentin i Etienne Chatiliez
Fotografia: Pascal Lebegue
Música: Gérard Kawezynski
Muntatge: Chantal Delattre
Intèrprets: Benoit Magimel (Momo), Valerie Lalande (Bernadette), Tara Romer (Millon), Jerome Floch (Toc-Toc), Sylvie Cubertafone (Ghisteine), Emmanuel Cendrier (Pierre), Guillaume Hacquebart (Paul), Jean-Brice van Keer (Mathieu) Durada: 89 minuts

 

 


INDICACIONS PER AL PROFESSORAT

Sinopsi

Els LeQuesnoy, una família burgesa, i els Groseille, una família pobre i anàrquica, viuen a la petita ciutat de Baupame, al nord de França. Les seves vides no tindrien absolutament res en comú si dotze anys enrere la infermera Josette, amant del doctor Mavial, no hagués intercanviat dos nadons: Momo, fill dels LeQuesnoy, va anar a parar a la família Groseille, i Bernadette, filla dels Groseille, va anar a parar a la família LeQuesnoy. Ara, després de la mort de l'esposa del doctor Mavial, Josette comprèn que el metge mai no es casarà amb ella i decideix escriure a les dues famílies per explicar-los la veritat.

Objectius pedagògics

Procediments

Actituds

 

 


GUIA DIDÀCTICA

Rics i pobres, pobres i rics

La vida es un largo río tranquilo, debut en la direcció del francès Etienne Chatiliez (nascut l'any 1952), és una divertida comèdia que gira al voltant de les diferències i les oposicions que s'estableixen entre dues famílies. Els LeQuesnoy i els Groseille no s'haurien conegut mai si Josette, la infermera amant del doctor Mavial, no hagués intercanviat els seus fills respectius. Aquesta anècdota (i també tot el que fa referència a la relació més sexual que amorosa entre la infermera i el metge) és utilitzada pel director com a simple punt de partida.

La història ens endinsa en dos models familiars radicalment oposats: els LeQuesnoy, una família burgesa, rica i religiosa, que viu en una casa magnífica en un dels barris residencials més cars de la ciutat, i els Groseille, una família pobra i anàrquica, que viu en unes pèssimes condicions de vida i en un dels suburbis més pobres de la ciutat. Cap dels membres de la família Groseille mostra cap mena d'intenció de millora o de progrés. En el fons, són feliços, si bé Chatiliez puntualitza en determinats moments la seva falta d'escrúpols (la mare sembla disposada a vendre's tots els seus fills sense problemes per poder tenir diners que després gasta en bestieses), la seva mala educació, la seva incultura i la seva falta de valors. El pare, ferit a la guerra, es passa el dia jugant a les cartes; la filla gran se'n va al llit amb el primer noi que passa pel seu costat, els fills petits no van cap dia a l'escola i l'altre fill, que acaba de sortir de la presó, es passa el dia mirant la televisió i pensant en el sexe.

Chatiliez exagera i distorsiona tots dos nuclis familiars i esquematitza tots i cada un dels seus membres sense perdre en cap moment el contacte amb la realitat, i confereix a la història un aire de paròdia grotesca i trepidant. En aquest punt resideix precisament la gràcia del títol original de la pel·lícula: "La vida no és un llarg riu tranquil", diu un dels protagonistes de la història. El director dóna la volta a aquesta afirmació, convertint una història dramàtica i trista en una faula agradable que convida a la reflexió amb un somriure.

La descomposició de la família

El principal conflicte del film esclata de sobte en el moment en què totes dues famílies reben a casa seva la carta de la infermera Josette, punt d'inflexió al voltant del qual gira tota la història. A partir del moment en què coneixen la veritable identitat dels seus fills, la família LeQuesnoy és la que experimenta el canvi més brutal: la seva hipocresia, la seva "felicitat de disseny", s'enfonsa estrepitosament quan els seus quatre fills veritables entren en contacte amb Momo i el seu ambient social i familiar. Momo s'adapta perfectament bé a la nova situació, que tant ell com la seva família (especialment la seva mare) contemplen com una manera fàcil de guanyar diners. Bernadette, la filla real dels Groseille, en canvi, es nega a acceptar la realitat: la nena és, paradoxalment, la filla dels LeQuesnoy que més ha integrat els valaors familiars, i la que pateix en totes les seves conseqüències la destrucció de la família que sempre havia conegut.

Chatiliez oposa els dos mons que cadascuna de les families representa, centrant especialment la seva crítrica en la família burgesa (especialment pel que fa referència a l'ambient religiós que viuen els nens a l'escola), subratllant-ne, amb la seva ràpida descomposició, la ineptitud dels pares, incapaços de fer front a la situació, i la feblesa de les seves idees i del seu comportament. No n'hi ha prou amb els diners ni amb les escoles privades més cares per educar els fills. L'ambient elegant però buit i fred dels LeQuesnoy contrasta amb l'alegre despreocupació i la vulgaritat del pis terriblement desordenat i brut dels Groseille, però malgrat aquesta indiscutible felicitat i llibertat, la família dels Groseille deixa també molt a desitjar. La hipocresia dels Le Quesnpoy contrasta així amb la total falta d'escrúpols dels Groseille que solament esperen obtenir un benefici econòmic que invertiran per gastar-lo de la forma més absurda en una exemplar visualització del consumisme de les societats actuals. Ambdues famílies estan situades en extrems oposats, i la distància entre totes dues s'endevina realment insalvable. Momo és l'únic personatge capaç de conviure amb dos móns tan diferents i oposats sense cap mena de problema, distingint perfectament els límits de cadascun d'ells i aprofitant les seves virtuts i els seus defectes, per viure tranquil·lament i sense problemes. És l'únic personatge que, al final, troba el punt mig exacte entre un i altre extrem i, per això, el més feliç de tots. Per Momo, la vida sí que és un llarg riu tranquil.

Proposta d'activitats

 

 


FITXA DE TREBALL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


INICI