DOCUMENTS COMPLEMENTARIS

 

 1. "Europa ja no serà la mateixa després de Sarajevo." 2. "Em pregunto el perquè d'una de les aberracions de la guerra civil d'ara. No entenc aquesta doctrina de guerra que imposa la destrucció de les ciutats com un dels seus principals objectius i potser el primer. Tard o d'hora, el món civilitzat passarà per sobre de les nostres matances recíproques amb un arronsament d'espatlles. Quina altra cosa podria fer? Però no ens perdonarà mai dels mais la destrucció de les ciutats. Nosaltres, i precisament nosaltres, el bàndol serbi, quedarem en les memòries com els destructors de ciutats, els nous huns. L'esglai de l'home occidental és comprensible. Des de fa uns centenars d'anys, ja no distingueix les nocions de "ciutat" i de "civilització", ni tan sols des d'un punt de vista etimològic. No pot entendre la destrucció insensata de ciutats si no és com una oposició manifesta i violenta als més alts valors de la civilització."
 3. Bogdan BOGDÀNOVIC, arquitecte i ex-alcalde de Belgrad: "L'urbicidi ritualitzat" dins La victòria pòstuma de Hitler, op.cit., p. 101.


 4. "Un altre safari? Què esperes veure ara? Més cadàvers, més destrucció? Us hauríem de cobrar entrada".
 5. Paraules d'un amic de Sarajevo a David RIEFF, autor de Matadero, a començaments de l'hivern de 1993-1994. Op. cit., p. 251.


 6. "Abans de la Segona Guerra Mundial, Banja Luka era una ciutat sèrbia. Si no hagués estat per tantes massacres, si els musulmans i els ustaixis no haguéssin provat d'exterminar els serbis, encara fòrem majoria i no ens hauriem de defensar d'ells cada cinquanta anys (...) Durant cinc cents anys, nosaltres, els serbis, hem estat defensant la civilització occidental contra els turcs (...) i malgrat tot ens considereu un enemic. Us equivoqueu".
 7. Paraules d'un soldat serbi a David RIEFF, ibidem, p. 98.


 8. " Ja és el tercer any de guerra
  i nosaltres encara no en sabem prou, d'odiar-nos".
 9. Versos d'un poeta sarajevita, transmeses per Elias MILOJEVIC, intel.lectual iugoslau i treballador de Ràdio 99 de Sarajevo, en el transcurs d'un acte a la UB, 23-IV.1996.


 10. "Darrere les nostres piles de medicaments s'està construint el primer Estat racial d'Europa d'ençà de la caiguda del III Reich, ara que gairabé s'ha enllestit la "neteja ètnica", programada, anunciada i realitzada sense cap oposició real d'una comunitat europea que s'ha construït, tanmateix, a partir del repudi d'operacions semblants (...). L'acció humanitària esdevé paulatinament el nom modern de la covardia o de la renúncia".
 11. Declaracions del president de Metges del Món a Libération 9-IX. 1992, i reproduïdes per Carles TORNER, op. cit., p. 13.


 12. Una definició de la cultura bosniana... i de les seves conseqüències: "quatre religions monoteístes reunides... Una cultura a quatre veus en la qual l'existència de l'altre és la confirmació de la meva i viceversa... Estic convençut que l'únic problema rau en el fe que destrueixen la meva ciutat per l'única raó que en ella s'hi troben reunits els santuaris de quatre religions..."

  Dzevad KARAHASAN, intel.lectual sarajevita, in C. TORNER, op. cit., pp. 34-35.Índex
Annexos