ELS ESTEREOTIPS INTERCULTURALS A LA PUBLICITAT
 
 

Cuando ACABA la carretera,
EMPIEZA la diversión.

DONDE PARA OTROS ACABA EL CAMINO, el Jeep Cherokee empieza a sentirse a sus anchas. Sus potentes motores de 2.5 y 4.0 litros gasolina y 2.5 Turbo Diesel, rugen ante el desafío. El legendario sistema 4x4 de Jeep le proporciona un rápido cambio de marchas mejorando el tiempo de reacción y de control. Y su avanzado diferencial trasero Trac Lok potencia la tracción, permitiéndole atravesar terrenos que en otro vehículo serían una barrera infranqueable. Y hacerlo con toda seguridad y comodidad, porque el salvaje espíritu Cherokee se ha refinado en més de 40 aspectos incluyendo el interior completamente rediseñado, el nuevo doble airbag y la carrocería monocasco más ligera y con mayor rigidez para facilitar su conducción y manejabilidad. Si quiere sabel lo que es diversión, suba a un Jeep Cherokee. Y olvídese de los obstáculos.

Jeep
SOLO HAY UNO

Reflexions entorn de l'anunci del jeep Cherokee
(extret de "El País", 27 de maig de 1998)

Es produeix una identificació entre els conceptes salvatge i cherokee.
El nom d'aquest model de Jeep l'identifica amb un dels pobles indis d'Amèrica del Nord. A partir d'aquesta identificació, la imatge i el text recorren a la visió estereotipada i etnocèntrica que el cinema americà ha donat durant tota l'època daurada del western, segons la qual aquests pobles són salvatges i per tant mancats de civilització. Això vol dir que formen part d'una natura que l'home encara no ha dominat (una natura que també és salvatge).

Aquí, però, el concepte salvatge s'utilitza des d'una vessant exòtica, més refinada (tal vegada més "turística"?). Aixó doncs es tracta d'un salvatge refinat per la civilització (1que li dona seguretat i comoditat), és a dir, és un salvatge "digerible" per a la nostra civilització, un salvatge només en apariència. I donat que la seguretat allunya la sensació de perill que produeix tot allò que és salvatge, ens assegura la diversió..... a costa de la natura, que és presentada com un lloc a dominar, com un obstacle a vèncer, com un espai de diversió al servei de l'home .... i dels valors suposadament masculins d'amor pel perill i l'aventura, esprit de superació dels obstacles, etc.
 
 

Descripció de la imatge

El cotxe està sol prop d'un barranc. El cel és ple de núvols que li donen un aspecte inquietant. La natura terrestre és abrupta, amb roca i vegetació baixa. La figura del cotxe no sobresurt de la línia de l'horitzó i és l'única senyal de vida humana. Està situat a la dreta i al terç mitjà/superior de la imatge. Està orientat cap a l'esquerra de manera parcialment oblíqua (es veuen els dos fars). Davant seu, al terç mitjà/inferior de la imatge, s'obre un barranc del qual no en veiem el fons. La verticalitat de la part visible del cingle ens fa pensar en una gran profunditat i reforça la sensació inquietant que produeixen els núvols.
 

Fragments de text a comentar

El títol de l'anunci: "CUANDO ACABA LA CARRETERA EMPIEZA LA DIVERSION"

"Donde para otros acaba el camino, el Jeep Cherokee empieza a sentirse a sus anchas"

"... permitiéndole atravesar terrenos que en otro vehículo serian una barrera infranqueable. Y hacerlo con toda seguridad y comodidad, porque el salvaje espíritu cherokee se ha refinado en más de 40 aspectos..."

"Si quiere saber lo que és diversión, suba a un Jeep Cherokee"
 

Activitats suggerides